CIRCULAIRE MODEHet is de week van de circulaire economie. De hele week organiseren diverse bedrijven een event over de circulaire economie. Met als doel om een kijkje te geven hoe circulair ondernemen in de praktijk werkt. Super interessant en inspirerend. Voor mij het uitgelezen moment om eens iets meer te vertellen over #circulairemode. ⁠

CIRCULAIRE MODE WAT IS DAT NU EIGENLIJK?⁠


Circulaire mode is mode die duurzaam wordt ontwikkeld waarbij ook rekening wordt gehouden met eerlijke werkomstandigheden. Met kwalitatief hoogwaardige materialen die een leven lang meegaan en aan het eind van de levens cyclus ook goed gerecycled kunnen worden. ⁠Circulariteit gaat dus uit van een wereld zonder afval en is gebaseerd op 3 R-en. Reduce, Reuse, Recycle.

HOE WERKT HET IN DE PRAKTIJK?⁠

Circulaire mode kan alleen goed tot stand komen als er in het begin stadium, dus letterlijk aan de tekentafel, wordt nagedacht over de mogelijkheid om het artikel aan het eind van de levensduur te kunnen recyclen. Veel duurzame merken ontwikkelen hun collecties al vanuit dit basis principe. Heel fijn natuurlijk.

De meeste kledingstukken worden echter nog geproduceerd van verschillende samengestelde grondstoffen, wat het recycle proces zeer bemoeilijkt. De keuze van de grondstof is dus superbelangrijk. Daarnaast dient de grondstof van hoogwaardige kwaliteit te zijn anders is het überhaupt niet duurzaam want dan gaat het product niet lang mee.

Dus de kleding dient zo te worden ontworpen dat het lang meegaat en met weinig tot geen afval. Het liefst gemaakt met minimale middelen (dus zo min mogelijk accessoires als ritsen, knopen en garens) en milieuvriendelijke materialen. Wanneer de eigenaar het kledingstuk niet meer draagt kan het product opnieuw worden gebruikt of worden gerecycled tot een nieuw product.

WAT IS DE INVLOED VAN JOUW ALS CONSUMENT?

De invloed van jouw als consument is heel groot. Natuurlijk is het super als een kledingstuk uiteindelijk kan worden gerecycled, maar een kledingstuk recyclen dat nooit is gedragen is ook niet zo duurzaam, toch!

Dus het start echt bij jouw als consument. Denk bewust over een aankoop na. Of het nu goedkoop is of duur. Vind je het echt mooi en ga je het dragen? En hoe vaak? Als het een aankoop is voor een gelegenheid, denk dan ook eens aan het huren van een kleding bibliotheek. Bekend voorbeeld hiervan is Lena’s Library. Met heel veel artikelen doen we dit al. Denk aan klusgereedschap, auto’s, fietsen etc. Alleen met kleding lijkt het soms ingewikkeld.

Ook zijn er bekende merken zoals MUD JEANS, waar je tegenwoordig een broek kan leasen. Ieder maand betaal je een x bedrag voor je broek en aan het eind van de levenscyclus geef je de Jeans terug zodat deze kan worden gerecycled. De producent kan met deze grondstoffen weer nieuwe producten fabriceren zonder nieuwe grondstoffen te gebruiken.

WAT TE DOEN ALS JE EEN KLEDINGSTUK TOCH NIET MEER DRAAGT?

Heb je een mooi kledingstuk gekocht en ben je er op uitgekeken of is er een andere reden dat je het niet meer draagt dan zijn er tal van mogelijkheden om het kledingstuk een 2e leven te geven.

Kijk eerst eens of je het kledingstuk kan omtoveren tot iets anders. Een jurkje omtoveren tot een top of rok. Kan je het niet zelf wat ik begrijp, loop eens binnen bij een kleermaker of een #repaircafe. Het kledingstuk weggeven aan je vriendin, moeder, neefje of nichtje is ook een goed idee. Of verkoop het op #Vinted of soortgelijk platform.

Tal van mogelijkheden om een kledingstuk een 2e leven te geven. Maar denk eraan! Bewust keuzes maken, heeft de meest positieve impact op het hele proces!

Liefs Anne-Marij

⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀
⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀⠀

Scroll Up